Ion CREȚU

Șef program de studiu de licență, ciclul I

Construcții Industriale și Civile”,

Conferențiar univiversitar, doctor; expert tehnic

DATE DE CONTACT

Adresa: Bd. Dacia 41, corpul de studii nr.10,

Biroul 10-316

Tel: +(373 22) 77 35 77

e-mail: [email protected]

I. Informații generale

Pregătirea inginerilor la programul de studiu Construcţii industriale şi civile s-a început în anul 1959 la Facultatea de ingineri-tehnicieni în cadrul Universităţii de Stat din Chişinău. În anul 1964 în baza acestei facultăţi a fost fondat Institutul Politehnic cu 5 facultăţi, inclusiv şi Facultatea de ingineri-constructori (F.I.C.) cu specialitatea Construcţii industriale şi civile.

Pe parcursului anilor, denumirea programului de studiu a suportat mai multe modificări, având următoarele denumiri: Construcţii Civile, Industriale şi Agricole, Construcţii şi Inginerie Civilă, ca în anul 2017 să revină la denumirea inițială Construcţii industriale şi civile.

Responsabil de programul de licență Construcţii industriale şi civile este Departamentul Inginerie Civilă și Geodezie din cadrul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru.

Conform nomenclatorului aprobat în 2017 – Nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior, programul de studii 0732.1  Construcţii industriale şi civile se atribuie la domeniul general de studiu 073 Arhitectură și Construcții, domeniul de formare profesională 0732 Construcții și Inginerie Civilă.

Studiile, la programul Construcţii industriale şi civile au un număr total de credite egal cu 240ECTS și sunt repartizate pe o perioadă de 4 ani la învățământ cu frecvență și 5 ani la învățământ cu frecvență redusă.

Pe parcursul existenței programului, periodic sunt confirmate reușitele acestuia, prin evaluări realizate de instituții independente. Ultima evaluare a programului Construcţii industriale şi civile (ciclul I, licență) la nivel național a fost realizată în anul 2018 de către Agenția Națională de Asigurarea Calității în Educație și Cercetare.

 

II. Misiunea și obiectivele programului de studii Construcții industriale şi civile

Misiunea programului constă în pregătirea cadrelor de înaltă calificare în domeniul construcțiilor, asigurând concomitent compatibilitatea şi competitivitatea activităţilor şi rezultatelor sale la nivel naţional şi internațional.

Obiectivele activității profesionale a absolventului:

  • aplicarea metodelor moderne de calcul, proiectare şi execuţie a a construcţiilor;
  • adaptarea la condiţii şi tehnologii noi în procesul de proiectare, organizare şi execuţie a construcțiilor;
  • utilizarea materialelor moderne cu proprietăți deosebite;
  • folosirea echipamentelor de ultimă generaţie de execuţie a elementelor de construcţie;
  • utilizarea soft-urilor avansate în calculul construcţiilor;
  • protecția mediului ambiant.

 

III. Activități și oportunitățile pe durata programului de studii Construcții industriale şi civile

Activități didactice. Instruirea este orientată spre pregătirea personalităţii, pentru transformările care se desfăşoară foarte rapid în societate prin intermediul dezvoltării capacităţilor creative, a capacităţilor pentru diverse forme de a gândi, precum şi a spiritului de colaborare cu alte persoane.

Pe durata anilor de studii, studentul trebuie să învețe și să înțeleagă despre activitățile inginerului constructor, atât cele teoretice, cât și practice.

Se pune accent pe optimizarea procesului de instruire teoretică şi practică, utilizarea procedeelor şi metodelor optimale de instruire şi educaţionale a studenţilor, la îmbunătăţirea calităţii predării, instruirii şi educaţiei studenţilor atât în procesul de instruire, cît şi în afara orelor.

La momentul actual sistemul de învăţământ şi instruire reprezintă un proces de renovare sub mai multe aspecte: conţinut, proces de învăţământ, sistem de evaluare, resurse didactice, informatizare etc.

Pentru realizarea cu succes ale acestor activități în cadrul programului Construcţii industriale şi civile sunt organizate ore de curs, lecții practice și de laborator, proiectare de construcție, prin ore de contact direct, dar și ore pentru studiul individual. Aplicațiile practice se bazează pe studiu de caz, referate, proiecte și lucrări care soluționează diverse probleme întâlnite în domeniul construcțiilor.

Programului de studii Construcţii industriale şi civile este racordat la politica şi obiectivele Universităţii Tehnice a Moldovei în domeniul calităţii. Disciplinele/modulele studiate sunt parcurse de studenţi într-o succesiune logică, pornind cu cele fundamentale, generale şi finalizând cu cele de specialitate din domeniul proiectării și execuției construcțiilor, ce definesc atât competenţele transversale, cât şi pe cele profesionale la viitorul absolvent.

Despre stagiile de practică. Pe parcursul celor 4 ani de studii cu frecvență sau pe durata celor 5 ani de studii cu frecvență redusă sunt organizate patru stagii de practică, ceea ce reprezintă un avantaj important în dezvoltarea unei cariere de succes în domeniu.

Stagiile de practică oferă posibilitatea de a lucra în echipă și de a studia metodologia de lucru a  de a participa la procesele tehnologice pe șantierele de construcție, cât și în birourile de proiectare.

Studenții pot participa în diverse proiecte pentru a participa atât în organizații naționale de stat sau private, cât și înternaționale pentru a efectua stagiile de practică în cadrul acestora.

 

Activități de cercetare. Pe lângă activitatea didactică desfășurată cu studenții, programul de studii cuprinde și o bogată experiență de cercetare, proiectare și expertiză în domeniu prin participare directă în proiecte de cercetare naționale și internaționale. Rezultatele cercetărilor științifice ale cadrelor didactice sunt utilizate în procesul educațional și la elaborarea materialelor didactico-științifice.

Pe durata studiilor de licență, studenții programului de studii Construcţii industriale şi civile  participă la seminare și conferințe naționale și internaționale, au posibilitatea de a prezenta competențele lor profesionale și transversale prin lucrări și proiecte științifice și inovative (drept exemplu este participarea tradițională a studenților la Conferința națională tehnico-științifică a studenților, masteranzilor și doctoranzilor ce are loc în fiecare an în cadrul UTM). La fel pot participa la diverse activități extra curriculare: sport, ansambluri de muzică și dansuri, Balul Bobocilor, TVC, Concursul tinerilor cercetători, Premiile senatului UTM etc.

 

IV. Baza tehnico-materială

Programul de studii Construcţii industriale şi civile dispune de spații și laboratoare educaționale amenajate la nivel de facultate și universitate cu conexiune la intranet și internet, cu săli cu videoproiectoare, bibliotecă științifică digitală și fizică.

În cadrul programului Construcţii industriale şi civile  sunt elaborate materiale didactice pentru studenți: suport de cursuri (manuale, note de curs, prezentări Power Point, cursuri plasate pe platforma MOODLE de la UTM – moodle.utm.md); indicații metodice pentru elaborarea lucrărilor practice și de laborator, proiectelor și lucrărilor de an; ghiduri pentru efectuarea stagiilor de practică; ghid pentru elaborarea proiectelor de licență, etc.

Se atrage o atenție deosebită dezvoltării bazei materiale de instruire: amenajarea cabinetelor, încăperilor, laboratoarelor şi auditoriilor atât din punct de vedere cu materiale necesare didactice ilustrative, cât şi din punct de vedere estetic;

 

V. Colaborări naționale și internaționale

Specificul Programului de studii Construcţii industriale şi civile este contribuția permanentă la dezvoltarea unui parteneriat național și internațional.

Relații de cooperare internațională:

  • Universitatea Tehnică de Construcții București, România;
  • Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, România;
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România;
  • Universitatea Politehnica Timișoara, România;
  • Universitatea „Transilvania” din Brașov, România;
  • Universitatea din Petroșani, România;
  • Universitatea “1 decembrie 1918” din Alba-Iulia, România;
  • Universitatea Națională Politehnică din Lvov, Ucraina;
  • Universitatea Națională Tehnică din Harkov, Ucraina;
  • Universitatea Națională Tehnică din Kiev, Ucraina;
  • Compania “ALLBIM NET” SRL, semnat 02.12.2020;
  • Școala Națională de Inginerie din Saint-Étienne, Franța;
  • Institutul National de Științe Aplicate din Strasbourg, Franța;
  • Universitatea Politehnică din Tirana (Facultatea de Construcții), Albania;
  • Universitatea din Banja Luka (Facultatea de Arhitectură, Construcții Civile și Geodezie), Bosnia și Herțegovina;
  • Universitatea din Sarajevo (Facultatea de Construcții), Bosnia și Herțegovina;
  • Universitatea din Pristina (Facultatea de Construcții și Arhitectură), Kosovo;
  • Facultatea de filozofie a Universității din Muntenegru din Nikšić
  • Universitatea Tehnică din Valencia, Spania;
  • Universitatea Politehnică din Madrid, Spania;
  • Universitate de Științe Aplicate din Karlsruhe, Germania;
  • Universitate de Științe Aplicate din Stuttgart, Germania;
  • Institutul Regal Tehnologic (KTH) din Stockholm, Suedia;
  • Universitatea din Genova, Italia;
  • Universitatea Politehnică din Bari, Italia.

 

VI. Perspective după finalizarea studiilor – angajabilitatea absolvenților Construcţii industriale şi civile

Specialistul pregătit trebuie să posede erudiţie de cultură generală, deprinderi de a-şi organiza locul de muncă pe baza ştiinţifică; abilităţi de a citi desenele tehnice; competenţe de a realiza proiecte de execuţie; deprinderi de lucru cu baza normativă a materialelor de construcţie produse; deprinderi de lucru cu tehnologia de producere a materialelor de construcţie; deprinderi de lucru cu utilajul tehnologic; cunoaşterea cerinţelor către calitatea materialelor de construcţie produse şi metodele de verificare; cunoştinţe privind cerinţele faţă de protecţia muncii în cadrul producerii materialelor respective.

Absolventul de la programul de studiu Construcţii industriale şi civile este pregătit pentru a activa în următoarele domenii:

  • studiilor de proiectare ale construcţiilor;
  • elaborării documentaţiei de proiect şi de deviz;
  • organizării, planificării şi managementului construcţiilor;
  • dirijării lucrărilor de construcţii-montaj a clădirilor şi edificiilor, comunicaţiilor inginereşti, sistemelor tehnico-sanitare;
  • exploatării, reparaţiei, consolidării şi reabilitarea construcţiilor;
  • cercetărilor ştiinţifice în domeniul construcţiilor;

Aceștia pot activa în funcţie de maistru, inginer, diriginte de şantier, conducător de firmă, responsabil tehnic, proiectant, verificator de proiecte, expert tehnic, cercetător ştiinţific etc.

 

VII. Cadre didactice ale programului de studii Inginerie Geodezică și Cadastru

Programul de studiu Construcţii industriale şi civile dispune de 17 cadre didactice printre care: doctori, conferențiari universitari, lectori universitari cât și asistenți universitari, după cum urmează:

 

Nr. Nume, Prenume Titlul ştiinţific, funcţia didactică Email
1. Taranenco Anatolie Conf. univ., dr., expert tehnic

Șef departament ICG

[email protected]
2. Crețu Ion Lect. univ., dr.

Șef program licență, ciclul I – CIC

[email protected]
3. Cazacu Oleg Conf. univ., dr. [email protected]
4. Cebotari Victor Asist. univ. [email protected]
5. Cutia Evgheni Lect. univ., drd. [email protected]
6. Digori Daniela Asist. univ. [email protected]
7. Dohmilă Iurie Conf. univ., dr. [email protected]
8. Funieru Natalia Asist. univ. [email protected]
9. Galbinean Sergiu Lect. univ., drd. [email protected]
10. Polcanov Vladimir Conf. univ., dr. [email protected]
11. Râșcovoi Alexandru Lect. univ., dr. [email protected]
12. Rotaru Ion Conf. univ., dr. [email protected]
13. Sârbu Teodor Conf. univ., dr. [email protected]
14. Sidorenco Elena Conf. univ., dr. [email protected]
15. Stașcov Mihail Lect. univ., dr. [email protected]
16. Țurcan Vadim Lect. univ., drd. [email protected]
17. Țibichi Viorica Conf. univ., dr.

Responsabil cercetare la FCGC

[email protected]