Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru – Universitatea Tehnică a Moldovei a găzduit persoane cu notorietate de la Universitatea Tehnică de Construcții București, România
Luni, 19.02.2024 Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru – Universitatea Tehnică a Moldovei a găzduit oameni dragi, oameni cu notorietate de la Universitatea Tehnică de Construcții București, România, după cum urmează:
- Rectorul, profesor universitar, doctor inginer Radu Sorin VĂCĂREANU;
- conferențiar universitar, dr. ing. Viorel POPA, Facultatea Construcții Civile, Industriale și Agricole – UTCB.
De ce au decis prima vizită să o facă la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru de la UTM? Deoarece ambii sunt la bază de formare ingineri constructori din România, dar FCGC-UTM este unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova, care pregătește ingineri constructori, ingineri proiectanți, ingineri geodezi, ingineri cadastrali, ingineri în domeniul ingineriei antiincendii și protecției civile, în managementul construcțiilor etc., toate specialități și programe de studii educaționale analogice în mare parte cu programele de studii la UTCB, România.
În anul 1995 la Universitatea Tehnică a Moldovei a început pregătirea inginerilor geodezi autohtoni la specialitatea/programul de studii “Geodezie, topografie și cartografie” (vechea denumire) în prezent cu noua denumire “Inginerie geodezică și cadastru”, în totalitate cu sprijinul Universității Tehnice de Construcții București. Deși, au trecut 29 de ani de atunci, dar strânsa legătură mereu s-a menținut, ba din contra în ultima perioadă este mai puternică, iar aceasta datorită oamenilor de calitate din trecut, prezent și cu siguranță din viitor: cadre didactice care mențin acea colaborare puternică și frumoasă, dar și datorită relațiilor de bună cooperare a administrațiilor universităților și facultăților de la Chișinău-UTM și București-UTCB.
Vizita oaspeților de la UTCB, este în cadrul unei misiuni a Băncii Mondiale în Republica Moldova pentru dezvoltarea unui proiect, care are o componentă de reducere a riscului la diferite dezastre (cutremure de pământ, alunecări de teren, inundații etc.) care pot fi atât în România, cât și în țara noastră.
Seismicitatea Republicii Moldova este determinată în special de cutremurele subcrustale de adâncime intermediară din Vrancea, de cutremurele de suprafață din Dobrogea de Nord, localizate pe teritoriul României şi de cutremurele produse în zona Mării Negre. Domnul conf. univ., dr. Anatolie TARANENCO, Șef de departament “Inginerie Civilă și Geodezie” și conf. univ., dr. Ion CREȚU, responsabil pe programul de studii de licență “Construcții Industriale și Civile”, la fel ambii la bază fiind de formare ingineri constructori, au punctat și discutat despre competențele profesionale în domeniul Construcției din Republica Moldova. Domnul conf. univ., dr. ing. Viorel POPA, a menționat despre ajustarea disciplinelor comune, despre modernizarea planul de învățământ UTM-UTCB, în vederea bunei pregătiri a inginerilor constructori și proiectanți de pe ambele maluri ale Prutului, și anume despre disciplinele de specialitate cum ar fi: Inginerie seismică, Geologie, Geotehnică și fundații, Construcții metalice și din lemn, Structuri din beton.
Integrarea Europeană rămâne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova, iar România este și a fost mereu alături de noi, mai ales aproape de sistemul educațional din Republica Moldova.
Iar în cadrul vizitei de suflet dna Decan FCGC Livia Nistor-Lopatenco, conf. univ., dr. ing., absolventă UTM și UTCB, a mulțumit Rectorului UTCB, domnului profesor Radu Sorin VĂCĂREANU, pentru întreg sprijin acordat UTM. În special, începând cu anul 1995 și până în prezent, pentru numărul considerabil de mobilități academice studenți și profesori, realizate din anul 2018 în comun prin intermediul programul European educațional ERASMUS+KA1, pentru comisiile mixte de doctorat, comisiile de evaluare și acreditare națională și internațională a programelor educaționale atât pentru ciclul I-licență, ciclul II-master, cât și pentru ciclul III – doctorat, inclusiv pentru viitoarele idei de proiecte educaționale și de cercetare schițate pe hârtie de toți cei prezenți la întâlnirea de la început de săptămână de la FCGC-UTM.
INGINERII CREEAZĂ VIITORUL!!!